Gi oss nyhetene tilbake NRK!

Gi oss nyhetene tilbake NRK!

Begrunnelsen for NRK-lisensen er ikke at folk utenfor Oslo skal stå uten et lokalt nyhets- og aktualitetstilbud på radio og TV, skriver Roger Ingebrigtsen.
– 10. januar 2018

Fallende seer-tall har fått NRK til å gjøre et historisk feilgrep ved inngangen til 2018. Å redusere de lokale fjernsynssendingene til nesten ingenting vil svekke NRK nesten alle andre steder enn i og rundt landets hovedstad.

Jeg betviler ikke at NRK-ledelsen har tenkt seg grundig om før de bestemte at de tradisjonsrike regionale TV-sendingene skal reduseres fra 15 minutter (1845-1900) til 5 minutter (med to repetisjoner utover kvelden). De har tenkt lenge, men de har dessverre tenkt feil.

I en tidsepoke preget av globalisering, digitalisering og urbanisering (GUD) er det tradisjonelle medielandskapet i sterk endring. Lokalavisene svekkes. Bakeriet på hjørnet annonserer på det globale mediekonsernet Facebook og ikke i Troms Folkeblad. VG, Aftenposten og Dagbladet legger ned sine kontorer i nord, i Trøndelag, på Vest- og Sørlandet.

Mer og mer av fortellingene om Norge skapes innenfor en radius på 500 meter fra Marienlyst. Norge er det redaksjonssjefene ser fra sine desker inne i det tradisjonsrike huset rett overfor Majorstua i landets hovedstad.

Lenge var distriktssendingene med NRK et kjærkomment tilbud til de som ønsker seg lokale/regionale nyheter fra sitt eget område. Selv om seertallene går ned, er det fortsatt en betydelig del av landets befolkning som liker å se nyheter fra Kautokeino, Sørreisa og fiskerisamfunnene på yttersida av Senja. Litt lengre reportasjer med nordnorsk dialekt, nordnorsk virkelighet og nordnorsk relevans.

Men så fant noen NRK-ledere ut at dette er ikke den rette måten å gjøre det på lengre. Kutt ut lengre reportasjer. Kutt ut utdypende nyheter om reindrift, fisk og olje. Det betyr jo ikke så mye for landets verdiskaping. Skap flere «feel good»-segmenter og koseprat-sendinger.

Jeg ser at NRK-ledelsen mener de må ta grep for å vinne de unge lytterne og seerne. Jeg tror ikke NRK vinner denne konkurransen ved å kutte tilbudet til de godt voksne, som Nordlys-journalist Vigdis Bendiksen treffende påpeker.

Med sitt formidable budsjett og med den lovpålagte NRK-lisensen er det statskanalens samfunnsoppgave og plikt å treffe både landets 18-åringer, 50-åringer og 70-åringer. Noen treffer dere fortsatt på fast oppsatte sendetidspunkt og med lengre nyhetsreportasjer. Andre velger dere kun når de vil og når dere har noe relevant å formidle. Slik er dagens medievirkelighet og slik vil den være i minst en generasjon til.

Det er ikke for sent for NRK å omgjøre denne distrikts-uvennlige beslutningen. Kanalen har noen av Norges aller beste journalister. Både i Nordland, Troms og Finnmark finner vi i NRK-husene noen av landets beste redaktører, programskapere, teknikere og journalister. Bruk dem til å lage 30 minutter med daglige nyhetssendinger, om og for Nord-Norge. Og gjengi de beste innslagene i nasjonale nyhetssendinger.

La NRK gjøre det NRK er best til, og la avisene rundt omkring i landet løse sitt lokale samfunnsoppdrag med sine nettaviser.

Og dersom vaktsjefene på Marienlyst synes mange av TV-innslagene fra nord er litt lite viktige, bør noen fortelle dem følgende: Norges økonomiske velstand er helt avhengig av at vi lykkes i nord. Fisk og reindrift og reiseliv og det vi skaper gjennom våre hoder og råvarer er det som skal sikre stabil økonomisk vekst. Det bør være relevant nok uansett hvor i landet man bor.

I globaliseringen, urbaniseringen og digitaliseringens tidsepoke, er det nesten uforståelig at NRK gir opp sine lokale fjernsynssendinger. Mer enn noen gang trenger fellesskapet noen som tar seg tid til å gi oss nyheter og fortellinger fra vårt eget nærområde.

 

Publisert på nordnorskdebatt.no 10. januar 2018

28. september 2018

Vi og havet

Selv for mennesker hundrevis av mil unna kysten, har havet tiltrekningskraft. For oss nordlendinger…

28. juni 2018

Koding på barneskolen – det er god politikk det!

Obligatorisk koding på grunnskolen betyr tilrettelegging for fremtidens arbeidsplasser når olja tar…